Zgłoszenie
Składniki:
400 g Barilla penne rigate
100 g sera z niebieską pleśnią
200 g sera ricotta
250 g świeżego szpinaku baby
6 suszonych pomidorów
5 łyżek ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki masła
liście bazylii
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie.
Sos: W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i krótko podsmażamy przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dodajemy liście szpinaku, solimy i smażymy do odparowania wody. Po tym
czasie dodajemy ricottę oraz pokrojony ser pleśniowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż
sery się rozpuszczą. Dorzucamy pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy sokiem z
cytryny, gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron
i chwilę podgrzewamy z sosem.
Podajemy z listkami bazylii i uprażonymi pestkami słonecznika.