Zgłoszenie
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
– 1 szklanka suchego makaronu Barilla Penne Rigate
– 200 g polędwicy z dorsza (2 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek)
– 10 czarnych oliwek
– 1 nieduża kolba kukurydzy (1 łyżeczka cukru)
– 1 garść kwiatów nasturcji
SKŁADNIKI NA PESTO:
– 1 garść liści bazylii
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka orzeszków piniowych
– 1 łyżeczka tartego parmezanu
– 3 łyżki oliwi extra vergine
– sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wszystkie składniki pesto miksujemy w rozdrabniaczu, do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
3. Polędwicę z dorsza myjemy pod zimną wodą, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu rybkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną olejem. Dorsza grillujemy przez około 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu dzielimy go na mniejsze cząstki.
4. Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, a następnie wrzucamy kolbę kukurydzy, którą gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarna kukurydzy.
5. Oliwki kroimy na plasterki.
6. Makaron łączymy z pesto, wykładamy na półmisek, a następnie układamy naprzemiennie kawałki dorsza, kukurydzę i czarne oliwki. Całość zdobimy kwiatami nasturcji.