Zgłoszenie
20 dag Penne Rigate Barilla
10 dag wędzonego łososia
1 cukinia
1 cebula
1 papryka podłużna ramiro
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki białego wytrawnego włoskiego wina
150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Kilka gałązek koperku do posypania
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie oraz paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać pokrojonego wędzonego łososia, trzymać na ogniu chwilę, aż sos zgęstnieje, wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron Bariila gotować 11 minut, odcedzić , wrzucić do sosu, wymieszać i podawać 🙂
Pychaaaa!