Zgłoszenie

Monika

Penne czosnkowe z pak choi i jajkiem

Głosy:  0

Składniki na 1 porcję:
ok. 50 g PENNE RIGATE Barilla,
1 szt. małego pak choi,
1 jajko,
½ główki czosnku (całe ząbki),
olej rzepakowy do smażenia,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
suszony lub świeży koperek,
ser parmezan.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.
Pak choi kroimy po długości na plastry.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego podsmażamy na nim czosnek. Nie można ich za mocno przypiec, bo będzie gorzki smak. Ząbki czosnku przekładamy do miseczki i na tym oleju podsmażamy pak choi. Doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy makaron, czosnek, koperek i mieszamy. Na środku robimy niewielkie wgłębienie (przez przesunięcie makaronu na zewnątrz patelni) do którego wbijamy jajko (żółtko powinno być w całości).
Patelnię przykrywamy pokrywką, podgrzewamy tylko tyle, żeby białko się ścięło, a żółtko po przekrojeniu się rozlało.
Całość przekładamy na talerz i doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy bardzo drobno startym parmezanem.
Smacznego