Zgłoszenie

Kamil

Penne con il pesto con fave e formaggio di pecora con gamberi

Głosy:  0

Składniki:
50g orzeszków pinii, 500g bobu, 400g krewetek, 2 garście natki pietruszki, 100g oscypka, 200g penne, 10g parmezanu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, szklanka wina białego i 1/2 szklanki.

Na początek obieramy pancerze krewetek i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Zalewamy winem i odparowujemy. Powstałą esencję przekładamy do rozdrabniacza. Bob gotujemy i obieramy ze skórki. Oscypek kroimy w drobną kostkę i razem z bobem blendujemy na gładką masę, dolewamy oliwę, wkładamy orzeszki pinii, natkę pietruszki i dokładnie blendujemy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w międzyczasie na 1 łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek wraz krewetkami. Wlewamy wino i odparowujemy. Po ugotowaniu makaronu przekładamy na patelnię, dodajemy pesto i smażymy 5 minut. Posypujemy świeżo tartym parmezanem i dekorujemy. Smacznego!