Zgłoszenie

Anna

Pasta wegetariańska

Głosy:  1/1 52

Składniki (4 porcje):

250 g penne rigate
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 natki pietruszki
kilka plasterków mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
1 łyżka kaparów
1 ostra papryczka chilli

Przygotowanie:

1) Żółte i czerwone papryki przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Posiekać ostrą papryczkę na cienkie plasterki, usunąć pestki w razie potrzeby. Rzucić pokrojone papryki wraz z posiekaną ostrą papryczką na patelnię i smażyć na oliwie na średnim ogniu przez 15 minut.
2) Cieniutko posiekać cebule, czosnek, część pietruszki, dodać do papryki i smażyć na wolnym ogniu kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sól i pieprz według własnego uznania, wlać 2 łyżki octu balsamicznego, wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na ogniu jeszcze na parę minut. Odstawić patelnię na bok.
3) Makaron penne rigate ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Połączyć ugotowany makron z warzywami i dokładnie wymieszać. Dodać kapary. Posypać resztą posiekanej pietruszki. Podawać z plasterkami mozzarelli.