Zgłoszenie
Składniki:
250g makaronu spaghetti Barilla
150g grzybów Yamabushi (Hericium erianceus) – Soplówka lśniąca
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
pomidory śliwkowe
kapary
starty Parmezan
sos z zielonego jęczmienia bio: zielony jęczmień bio w proszku, 50g gęstego jogurtu
przyprawy: sól, pieprz zielony, oregano
panierka: mąka, 1 jajko, bułka tarta
do dekoracji: świeże zioła, np. bazylia
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Po ugotowaniu odcedzić wodę.
Na patelni podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone w kostkę czosnek i cebule i całość lekko podsmażyć.
Opłukać grzyby Yamabushi. Smażyć na małym ogniu przez ok. 3min. Dodać przyprawy.
Sos z zielonego jęczmienia bio: Wymieszać zielony jęczmień bio w proszku z 50g gęstego jogurtu
Pomidory przekroić na połówki. Po nałożeniu wszystkich składników na talerz oprószyć danie startym Parmezanem i oraz udekorować świeżymi listkami bazylii.