Zgłoszenie

ALICJA

Parmigiana alicjana

Głosy:  1/1 16

Buon giorno, witam wszystkich pasto-maniaków. Danie, które prezentuje zachwyciło mnie podczas mojego pobytu w południowej części Italii…
„Parmigiana alicjana”

Składniki:
– 9-12 plastrów lasagne Barilla
– 1 duży bakłażan
– 1 czerwona cebula
– 1 czosnek
– 0,75l passaty pomidorowej
– oliwa z oliwek extra vergine
– 2 opakowania mozzarelli
– 150 g startego sera parmigiano reggiano (parmezan)
– liście świeżej bazylii
– sól, pieprz, cukier
– brytfanna / naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
1. Bakłażan: Dzień wcześniej należy pokroić bakłażan na plastry ok. 5mm, każdy z posmarować dwustronnie solą, oraz ułożyć na sitku naprzemiennie z ręcznikiem kuchennym aby odsączyć z nich wodę. Następnie, dzień później smażyć każdy plaster na oliwie aż do zarumienienia z obydwu stron. Odstawić.
2. Pasta: Makaron lekko podgotować w dużym garnku.
3. Sos: Pokroić czosnek i cebulę, a następnie zarumienić na rozgrzanej patelni z oliwą. Zaraz po tym dodać sos pomidorowy, zostawić na 20 min. na małym ogniu. Na końcu doprawić solą, pieprzem, cukrem i bazylią.
4. Forma: Brytfannę wysmarować oliwą. Następnie układać poziomy na przemian: sos – plastry bakłażanu – ser parmigiano reggiano – sos -… Wierzch wyłożyć plastrami mozzarelli, pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Gotowe!

Teraz tylko wstawiamy nasze danie do piekarnika rozgrzanego do 180’C i zapiekamy przez 15-30 min. w zależności od piekarnika i poziomu głodu 🙂
Buon appetito!

Alicja