Zgłoszenie
Orechiette z bobem, ricottą i pieprzem – pyszne, zdrowe, szybkie danie.
Porcja dla dwóch osób
Będziesz potrzebować:
– 150 gr makaronu Barilla Orechiette
– 150 gr świeżej ricotty
– 300 gr bobu
– oliwa
– sól
– pieprz
Plus rukola i Twoje ulubione zioła do dekoracji (u mnie rukiew wodna)
Do roboty:
Ugotuj bób w osolonym wrzątku (ok 7 minut, ale sprawdzaj czy nie jest za miękki – powinien być al dente)
Ugotuj makaron – w między czasie obierz bób z łupinek, oprósz go solą i polej oliwą.
Doprawiony bób zmieszaj z ugotowanym makaronem.
W między czasie wmieszaj do ricotty dużą łyżkę oliwy i dodaj porządną porcję pieprzu (wg uznania, ale ja lubię jak pieprz delikatnie szczypie w język)
Na talerz wyłóż rukolę, skrop ją oliwą i ew. sokiem z cytryny, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Na rukoli ułóż makaron z bobem, na wierzch kilka kleksów z piernej ricotty i na koniec klika listków ulubionych ziół.
To proste danie to prawdziwa feria wrażeń na języku – ciepły makaron z chrupiącym bobem doskonale kontrastuje z kremową zimną ricottą!
Buon appetito 🙂