Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Barilla Orecchiette
2 łyżki oliwy
100 g wędzonego łososia
2 szalotki
1 fenkuł (koper włoski)
125 g serka mascarpone
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Makaron Barilla Orecchiette ugotować al dente zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedzić, zachowując około 50 – 70 ml wody z gotowania makronu do sosu.
Kiedy gotuje się makaron przygotować sos. Szalotki i fenkuła pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzana patelnię z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Smażyć 3 – 4 minuty, aż koper włoski zmięknie, ale wciąż będzie chrupiący. Dodać serek mascarpone, wodę pozostałą z gotowania makaronu. Wymieszać, dodać podzielonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia, posiekaną natkę pietruszki i koperek – zagotować. Dodać ugotowany makaron Barilla Orecchiette, delikatnie wymieszać. Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron podawać natychmiast z cząstkami limonki lub cytryny, udekorowany natką i koperkiem.
Smacznego :- )