Zgłoszenie
Beata
- 500g makaronu Barilla Farfalle
- 200g szynki Prosciutto
- 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- oliwa
- masło
- 200g śmietany 30% (może być 18%)
- parmezan
- gałązka bazylii lub oregano
składniki na 4 porcje
Makaron Barilla Farfalle ugotować wg przepisu. W czasie gotowania makaronu rozgrzewamy patelnię,wlewamy na nią 2 łyżki oliwy i dodajemy łyżeczkę masła.Szynkę prosciutto kroimy
na 1 cm paski i wrzucamy na patelnię. Po 5 minutach do zrumienionej szynki dorzucamy słonecznik
i smażymy wszystko jeszcze3 minuty.Do pięknie zrumienionych szynki i słonecznika wlewamy śmietanę
i mieszamy 2 minutki na małym ogniu.Odstawiamy sos.Ugotowany makaron odcedzamy ,wrzucamy do
sosu,mieszamy i wykładamy na talerz. Danie posypujemy bogato startym parmezanem.Można przystroić gałązką bazylii,oregano lub tymianku.Pysznie smakuje z młodym czerwonym winem.
SMACZNEGO