Zgłoszenie

Kaja

Miętowe tagiatelle ze szparagami, boczkiem i jajkiem

Głosy:  1/1 107

Składniki:
20 dag makaronu tagiatelle Barilla
20 dag zielonych szparagów
4 plastry boczku wędzonego
2 łyżki startego parmezanu
łyżka oliwy
łyżka octu
sól
ziarna pieprzu (czarny, kolorowy – według uznania)
jajko
kilka liści mięty

Makaron Barilla ugotować w osolonym wrzątku al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
W zielonych szparagach odłamać zdrewniałe końcówki, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane szparagi wrzucić do gotującego się makaronu na ostatnie 3 minuty gotowania.
Miętę utrzeć w moździerzu z oliwą i parmezanem, wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem ze szparagami.
W osobnym garnku ugotować wodę, do wrzątku dodać szczyptę soli i ocet. Łyżką zrobić „wir” i wbić ostrożnie jajko. Gotować 3-4 minuty. Na patelni podsmażyć pokrojony w większe plastry boczek, dodać do makaronu. Na wierzchu ułożyć jajko w koszulce. Udekorować płatkami parmezanu i listkami mięty.

Smacznego 🙂