Zgłoszenie
20 dag makaronu Barilla Penne Rigate
30 dag mięsa mielonego z kurczaka
1 duży por
3 szklanki mleka
1 szklanka śmietany 30%
Spora garść tartego żółtego sera
1 jajko
pęczek natki pietruszki
1 kopiata łyżka masła
Sól, pieprz
Białą część pora pokroić na plasterki. W garnuszku rozgrzać masło, dodać pora i smażyć aż zmięknie i stanie się lekko szklisty, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki i łyżkę mąki i mieszać przez około minutę. Na samym końcu dodać mleko i śmietanę, stale mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie przestudzić, dodać starty ser i wymieszać.
Do mięsa mielonego dodać jajko i przyprawy, energicznie wyrabiać tak aby mięso się związało. Uformować sześć pulpecików.
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron, zalać go sosem i ułożyć na nim pulpeciki lekko dociskając.
Zapiekać 40 minut w 170 stopniach. Smacznego.