Zgłoszenie

Emil

Mielone z kokardkami w sosie własnym

Głosy:  0

Mielone z kokardkami w sosie własnym

składniki: {4 porcje}
500 g makaronu kokardek Barilla FARFALLE
na kotlety:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
2 jajka
1 kajzerka
50 g masła
sól i pieprz (do smaku)
mleko do namoczenia bułki
oprócz tego
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
sos własny:
500 ml wody
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki śmietany
pieprz i sól (do smaku)
oprócz tego:
łyżka posiekanej natki pietruszki i liści selera do obsypania dania

Wykonanie:
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Ugotowany makaron BARILLA odcedź.
Kotlety: Mięso wrzuć do miski. Cebulę pokrój w kostkę podsmaż na rozgrzanym maśle. Kajzerkę namocz dobrze w mleku, odciśnij z nadmiaru mleka. Przestudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy połącz z mięsem mielonym. Wszystko wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju 15 minut.
Sos na pulpety: Wodę zagotuj z dodatkiem ziela, listków laurowych, mąkę rozczep ze śmietaną, zahartuj 2 łyżkami gorącej wody i wlej do gotującej się wody,
mieszaj do powstania gęstego sosu, przypraw do smaku pieprzem i solą.
Propozycja podania: Makaron nakładaj na talerze, dodaj kotlety, oblej sosem,
obsyp posiekaną natką pietruszki i liśćmi selera.