Zgłoszenie
Melanzane alla parmigiana, czyli zapiekany bakłażan
• 2 mniejsze bakłażany
• 100 g makaronu farfalle Barilla
• 200 g mięsa mielonego
• 1 cebula dymka
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 250 ml sosu pomidorowego z bazylią Barilla
• świeża bazylia
• oliwa, sól
• miseczka tartego sera grana padano
• małe opakowanie jogurtu grackiego
Bakłażany przekroić na dwie połowy i ponacinać miąższ w kratkę, tak aby nie uszkodzić skóry. Posypać solą i polać oliwą. Włożyć na 20-25min do nagrzanego piekarnika na 200stopni.
Makaron ugotować w wodzie z odrobiną oliwy.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Podsmażyć razem z mięsem. Dodać przyprawy, wymieszać z sosem pomidorowym, makaronem.
Wydrążyć miąższ podpieczonych bakłażanów, pokroić w kostkę i wymieszać z farszem. Następnie nałożyć farsz do bakłażanów, posypać tartym serem i włożyć do piekarnika na 15 min.
Podawać z listkami bazylii i jogurtem greckim.
Buon appetito!