Zgłoszenie
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 małe jajko
mąka,
oliwa extra vergine
500 ml przecieru pomidorowego lub 1kg świeżych pomidorów
liście bazylii
makaron Barilla Bavette nr13
świeżo starty parmezan lub grana padano
sól, pieprz, cukier
Na patelni przygotowujemy sos pomidorowy. Przysmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory w puszcze lub świeże. Gotujemy ok 30-40 min. Smażymy do czasu kiedy sos zgęstnieje.
Międzyczasie przygotowujemy mięso. Do zmielonego mięso, dodajemy obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki bazylii. Mięso wymieszamy, formujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż będą dobrze zrumienione.
Przygotowujemy osoloną wodę na makaron i gotujemy go al dente.
Całość łączymy na talerzu, posypujemy serem parmezan lub grana padano plus oliwa jak ktoś lubi.
Smacznego