Zgłoszenie

Joanna

Makron z sosem serowym i szpinakiem

Głosy:  1/1 13

3 porcje

Składniki: 250 g makaronu Barilla Castellane, 2 duże garście świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki pszennej, dwie szklanki gorącego mleka, dwie szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 100 g startego sera cheddar.

Wykonanie: Zaczynamy od sosu na bazie beszamelu. Masło topimy na patelni. Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gdy masa się spieni dolewamy gorące mleko i szybko mieszamy trzepaczką, tak by powstała jednolita kremowa masa. Gotujemy 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dosypujemy starty ser i szybko mieszamy. Można doprawić jeszcze solą i pieprzem lub dodać więcej sera. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i dorzucamy poszarpany szpinak. Dusimy przez chwilę aż zmięknie. Makaron odcedzamy i mieszamy w garnku z sosem serowym. Podajemy ze szpinakiem i startym cheddarem.

Bon appétit!