Zgłoszenie

Monika

Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami

Głosy:  1/1 14

Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.

Składniki na 6 babeczek:
100 g makaronu spaghetti Barilla,
2 jajka,
garść świeżego szpinaku,
10 pieczarek,
6 plasterków sera żółtego,
100 ml śmietany 18%,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka masła,
olej rzepakowy do wysmarowania foremek,
sól do smaku,
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
1 łyżka posiekanego koperku.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami.
z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu.
Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Babeczki podajemy z sosem i świeżym szpinakiem.
Smacznego