Zgłoszenie

Kinga

Makaronowe szaszłyki z łososiem i ogórkami

Głosy:  0

Składniki:
– 200 g makaronu Farfalle Barilla
– szklanka świeżej bazylii
– 150 g kuleczek mozzarelli
– 100 g plastrów łososia
– jeden ogórek
– szklanka oliwek
– sól i pieprz
– dwie łyżki oliwy do sosu
– dwie łyżki octu do sosu
– czosnek
– koperek
– zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Ogórka umyć. Łososia pokroić w niewielkie kawałki. Kuleczki mozzarelli obtoczyć w bazylii. Na patyczki do szaszłyków nakładać kolejno ser, kokardki ugotowanego makaronu, potem pokrojone ogórki, łososia, a na koniec przykryć wszystko oliwkami. Powtarzać do końca patyczka.

Przygotowanie sosu koperkowo-ziołowego:
Czosnek posiekać drobno. Olej wymieszać z octem, dodać koper i zioła prowansalskie. Dodać czosnek oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko wymieszać.