Zgłoszenie
Pomidorowe spaghetti pieczone z tuńczykiem i koroną caprese. Chrupiące krążki cukinii przeplecione ze świeżymi pomidorami, świetnie smakują z aromatycznym makaronem.
300 g makaronu Barilla spaghettini n.3
oliwa z oliwek
4 jajka
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
oregano suszone
bazylia suszona
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 cukinia
3 pomidory
1 lub 2 kulki mozzarelli
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (5 minut). Odcedzić i polać oliwą z oliwek, wymieszać i odstawić.
Cukinię pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na około 10 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Pomidory naciąć, włożyć do wrzątku na pół minuty, przelać zimną wodą i ściągnąć skórkę. Pokroić w plasterki.
Jajka rozmącić z przecierem pomidorowym, koncentratem i roztartym czosnkiem, doprawiając solą, pieprzem, oregano i bazylią. Dodać przestudzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużej formy na tartę i wyrównać. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrabiając rozłożyć na tarcie. Następnie układać naprzemiennie krążki cukinii z pomidorami. Skropić całość oliwą z oliwek i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min. 10 minut przed końcem nałożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Podawać na gorąco. Smacznego 🙂