Zgłoszenie
SKŁADNIKI 2 PORCJE
- ok. 8 sztuk zielonych szparagów
- 100 g makaronu spaghetti Barilla
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- ok. 150 g sera koziego w roladce
- 80 g szynki parmeńskiej
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Odłam twarde końce szparagów, łodygi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na około 4
cm kawałki.
Zagotuj wodę w garnku, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente.
W międzyczasie na większej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy extra vergine i zeszklij
obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodaj łyżkę oliwy oraz szparagi, dopraw
solą i smaż razem przez około 2 minuty. Dodaj pokrojoną na kawałki szynkę i smaż jeszcze
przez około pół minuty, w międzyczasie dodaj tymianek i świeżo zmielony czarny
pieprz.
Makaron przełóż bezpośrednio na patelnię (makaron nie musi być idealnie odcedzony),
dodaj pokrojony na kawałeczki ser i wymieszaj, chwilę razem podgrzej aż ser się
rozpuści. Polej łyżką oliwy i podawaj.