Zgłoszenie

Sofia

Makaron ze szparagami i kozim serem

Głosy:  1/1 11

SKŁADNIKI 2 PORCJE

  • ok. 8 sztuk zielonych szparagów
  • 100 g makaronu spaghetti Barilla
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • ok. 150 g sera koziego w roladce
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Odłam twarde końce szparagów, łodygi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na około 4 cm kawałki.
Zagotuj wodę w garnku, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente.
W międzyczasie na większej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy extra vergine i zeszklij obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodaj łyżkę oliwy oraz szparagi, dopraw solą i smaż razem przez około 2 minuty. Dodaj pokrojoną na kawałki szynkę i smaż jeszcze przez około pół minuty, w międzyczasie dodaj tymianek i świeżo zmielony czarny pieprz.
Makaron przełóż bezpośrednio na patelnię (makaron nie musi być idealnie odcedzony), dodaj pokrojony na kawałeczki ser i wymieszaj, chwilę razem podgrzej aż ser się rozpuści. Polej łyżką oliwy i podawaj.