Zgłoszenie
Czas: 40 minut
Składniki:
makaron Barilla Rigatoni 1/3 paczki
pomidory w puszcze
15 dag mielonego mięsa wołowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oregano
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 świeżych listków bazylii
pieprz
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
125 g świeżego sera mozarella z wody
Sposób przygotowania:
Mięso przyprawić pieprzem i solą. Dodać sos sojowy, wyciśnięty czosnek i oregano. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Po paru minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez jeszcze 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki i całość smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną świeżą bazylię i wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania 11 minut. Makaron odcedzić.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron i zalać sosem. Następnie na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozarellę.
Danie zapiekać w piekarniku przez 5-10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika udekorować listkami świeżej bazylii.
Podawać na gorąco!!!