Zgłoszenie

Paulina

Makaron z warzywami grillowanymi z octem balsamicznym i oliwą

Głosy:  0

– 300 gramów makaronu casarecce
– 4 słodkie pomidory malinowe
– 2 czerwone papryki
– 2 cebule
– 2 głowy czosnku
– 1 bakłażan
– 50 ml octu balsamicznego
– 75 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki majeranku
– 2 łyżeczki tymianku
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżeczka estragonu
– 1,5 łyżeczki mielonej chilli
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– świeża bazylia

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, al dente. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Warzywa umyć. Bakłażan i papryki pokroić w grubą kostkę. Pomidory przekroić na pół, cebulę w ćwiartki. Czosnek, bez obierania przekroić w poprzek, na dwie połówki. Warzywa poukładać w dużym naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Polać oliwą, octem, posypać ziołami – poza świeżą bazylią i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika na około 50 minut, aż warzywa zaczną się karmelizować, gdzieniegdzie brązowiejąc. Po tym czasie wyjąć, lekko przestudzić. Część warzyw zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. Część pozostawić w całości. Upieczony czosnek wycisnąć ze skorupek, skorupki wyrzucić. Dodać makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!