Zgłoszenie

Lilianna

Makaron z tuńczykiem, groszkiem i cukinią z sosem jogurtowo-czosnkowym

Głosy:  1/1 5

Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti Barilla
1 mała cukinia
1 puszka groszku konserwowego
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
100 g pomidorków daktylowych
1 tuńczyk w oleju
1 łyżka masła
1 cebula
200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
4 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii
zioła prowansalskie
ziarenka pieprzu kolorowego
pieprz czarny
sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przepłukujemy zimna wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złocisto, dodajemy następnie tuńczyk i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojoną paprykę, startą na tarce cukinię oraz groszek. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gdy warzywa są miękkie dodajemy pomidorki przekrojone na połówki i jeszcze przez kilka minut smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem naturalnym i lekko przyprawiamy solą. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe danie .