Zgłoszenie
Makaron z sosem z tuńczyka i porów z pieczonymi pomidorkami
Składniki:
1) 200 g makaronu Farfalle Barilla
2) 2 puszki tuńczyka w oleju
3) 4 pory (białe części)
4) 200 g pomidorków koktajlowych
5) 2-3 ząbki czosnku
6) 220 g śmietany
7) 5 łyżek majonezu
8) kilka kropli maggi
9) chili
10) sól, pieprz
11) sok z cytryny
12) natka pietruszki
13) ostra papryka
14) oregano
15) oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je równomiernie oliwą i posypujemy solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowane pomidorki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut, tak aby skórka była pomarszczona, a wierzch przypieczony.
3. Tuńczyka osączamy z oleju. Pora kroimy w paseczki.
4. Pozostały po osączeniu tuńczyka olej przekładamy na patelnię i rozgrzewamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pory, posypujemy je chili i smażymy, aż pory będą lekko przyrumienione. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka i chwilę podsmażamy.
5. W misce łączymy śmietanę z majonezem i dodajemy sok z cytryny, kilka kropli maggi oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamy tuńczyka, delikatnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
6. Na talerzach układamy porcje makaronu i polewamy je przygotowanym sosem tuńczykowo-porowym, posypujemy szczyptą ostrej papryki, układamy na nim upieczone pomidorki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.