Zgłoszenie

Anna

Makaron z sosem serowym i borowikami

Głosy:  1/1 2

Makaron Barilla n. 44 (3/4 szklanki)
cebula 1szt. czerwona
masło 1 łyżka
borowiki 2szt.
natka pietruszki 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 50ml
ser gorgonzola 50g
śmietana 18% kwaśna 2 łyżki
szynka szwarcwaldzka 2 plastry
kwiaty cukinii 3szt.
kolendra młotkowana do smaku
pieprz kolorowy młotkowany do smaku
suszone kwiaty lawendy 2 szczypty
suszone kwiaty nagietka 2 szczypty

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu

Sos:
Na patelnię dajemy masło, gdy się roztopi dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojone borowiki, mieszamy lekko przesmażamy
Kolejno dodajemy wino, porwaną szynkę, śmietanę, kwiaty cukinii najlepiej nie rozkwitnięte, ser i dusimy aż sos uzyska gęstą konsystencję, na koniec dodajemy poszatkowaną natkę, przyprawy i śmietanę.

Podgrzewamy mieszamy i gotowe.

Makaron odcedzamy i wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podajemy!