Zgłoszenie
Pomidory malinowe 2szt
Bakłażan 1/2
Papryka zielona 1/2
Tuńczyk w sosie własnym
Oliwa z oliwek
Cebula 1/4
Czosnek 1
Oliwki fioletowe
Kapary 1 łyżeczka
Przecier pomidorowy lub passata 2 łyżki
Sól, pieprz, bazylia grecka
Orzeszki pini
Parmezan
Pomidory, bakłażan i paprykę pokroić w kostkę, polać oliwa i upiec w brytfannie ok 20min w temp 180stop.
Na patelni poddusić pokrojoną w kostkę cebule, dodać potem czosnek i kapary, dodać odsączonego tuńczyka.
Upieczone warzywa pokroić w kostkę i dodać na patelnie.
Dołożyć oliwki, passate, chwile poddusić.
Ugotować makaron zgodnie z informacja na opakowaniu, zachować pół szklanki wody.
Ugotowany makaron dołożyć do sosu, na patelnie dolać trochę wody z makaronu, wymieszać, poczekać aż sos się zredukuje.
Dołożyć sól, pieprz, do smaku bazylie i starty parmezan.
Orzeszki uprażyć na patelni.
Wyłożyć porcje na talerze, posypać piniolami, ułożyć bazylię, skropić oliwą.