Zgłoszenie
Składniki:
– 350 g makaronu Orecchiette Barilla
– 200 g puree z dyni
– 250 ml śmietanki 30%
– 1 duży batat
– 2 awokado
– 100 g sera gorgonzola
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
– 1/8 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1/2 łyżki tymianku
– 1/2 łyżeczki szałwii
– 20 g pestek z dyni
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– sól, pieprz
– odrobina wody z ugotowanego makaronu
Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut, uważając by ich nie przepalić.
Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, posypać czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
Masło rozpuścić na patelni, dodać puree z dyni i śmietankę, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać.
Do niedużej miseczki wlać około szklanki wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na niewielką kostkę. Pokrojone awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną, odcedzić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.