Zgłoszenie
Makaron z soczewicą, szpinakiem i pomidorami
Składniki:
1) 200g makaronu Penne Rigate Barilla
2) 80g soczewicy
3) 70g świeżego szpinaku
4) 2 marchewki
5) 5 pomidorów lub puszka pomidorów
6) 200ml soku pomidorowego
7) 4 suszone pomidory
8) 1 średnia cebula
9) feta
10) ząbek czosnku
11) świeża lub suszona kolendra
12) sól, pieprz
13) wędzona papryka
14) chilli
15) mielony kumin
16) natka pietruszki
17) olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Gotujemy soczewicę.
3. Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę, a marchewki w cienkie plasterki.
4. Świeże pomidory obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.
5. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marchewka i cebula będą już miękkie, dodajemy szpinak i podsmażamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), soczewicę i sok pomidorowy i delikatnie wszystko mieszamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili, mielonym kuminem oraz posiekaną (lub suszoną) kolendrą.
6. Do sosu dodajmy makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą.