Zgłoszenie
Składniki:
150 g makaronu Casarecce Barilla
2 plastry prosciutto
1 mała cebula
50 g suszonych pomidorów z oliwy
50 g orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki listków świeżego tymianku
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, orzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem i praż ok 2-3 minut. Odstaw do ostygnięcia a następnie posiekaj na mniejsze kawałki.
Zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj 9 minut, odcedź i wrzuć do garnka w którym się gotował.
Szynkę i pomidory pokrój w paseczki, cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę smaż minutę. Dorzuć prosciutto i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj pomidory i sok z cytryny smaż kolejne 2 minuty na małym ogniu.
Na koniec dodaj orzechy i listki tymianku. Wymieszaj, podgrzewaj przez chwilę i
podawaj.
Bon Appetit !