Zgłoszenie

Olga

Makaron z północnej części Włoch

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 2

SKŁADNIKI:

1 opakowanie makaronu Barilla np. Collezione
1 sos pomidorowy Barilla Arrabbiata (z papryką i chili)
1 zielona cukinia
100g sera pleśniowego Gorgonzola
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula dymka
3 ząbki czosnku
garść prażonych ziaren słonecznika i pestek z dyni
świeże zioła: lubczyk i bazylia
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

W woku lub garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy cebulkę dymkę. Dodajemy sos Arrabbiata, pokrojoną w kostkę gorgonzolę, czosnek oraz ziarna słonecznika i pestek z dyni.

Dusimy całość aż ser zacznie się rozpuszczać. Kolejno dodajemy pokrojoną w paski cukinię, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe a następnie drobno posiekane świeże zioła. Solimy do smaku. Na koniec dodajemy świeże, umyte liście szpinaku.

Zgodnie ze złotą zasadą włoskiej kuchni, ugotowany makaron al dente, jedynie odcedzony ale nie płukany pod bieżącą wodą dodajemy do przygotowanego sosu. Całość mieszamy.

Smacznego!

Porcja dla ok. 6 osób
Czas przygotowania: 35 minut