Zgłoszenie

Paweł

Makaron z polędwiczką wieprzową i warzywami

Głosy:  1/1 2

Składniki:
– 300 g makaronu Penne Rigate Barilla
– 250 g polędwiczki wieprzowej
– 1 cukinia
– 2 pomidory
– 120 g mozzarelli
– garść bazylii
– 1 łyżka oleju
– 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1/2 łyżeczki rozmarynu
– 1/3 łyżeczki cukru
– sól, pieprz czarny

Polędwiczki pokroić w niewielkie paski, oprószyć pieprzem ziołowym, rozmarynem, solą i czarnym pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmażyć polędwiczki przez 3 – 4 minuty. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić cukrem, delikatnie wymieszać i podsmażyć 3 minuty. Cukinie umyć, pokroić w grubą kostkę, wsypać do polędwiczek. Dusić 3 minuty, aż cukinia lekko zmięknie. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować z instrukcją na opakowaniu. Dodać do polędwiczek i warzyw, delikatnie wymieszać.