Zgłoszenie

Iwona

Makaron z pieczonymi rzodkiewkami i pietruszkowo – pistacjowym pesto

Głosy:  1/1 1

Składniki na pesto:
– 1 szklanka natki pietruszki
– 1/2 szklanki bazylii
– 50 g startego parmezanu
– 50 g niesolonych pistacji
– 100 ml oleju rzepakowego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
– pieprz, sól

Dodatkowo:
– 350 g makaronu tagliatelle Barilla
– 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie
– 20 – 25 rzodkiewek
– 1 łyżka oleju
– suszony tymianek
– sól, pieprz

Wykonanie:
Rzodkiewkę umyć, przekroić na pół i przełożyć do miski. Polać olejem i oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego tymianku, wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec przez 35 – 40 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Gotowa rzodkiewka powinna być miękka, ale nie rozpadać się.

Wszystkie składniki pesto zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego makaronu dodać pesto, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu. Podawać z pieczonymi rzodkiewkami.