Zgłoszenie
Katarzyna
Składniki:
200 g małży
100 g makaronu Barilla
4łyżki oliwy z oliwek
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
5świeżych pomidorów
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz, świeża kolendra
Przygotowanie:
Małże umyć i oczyścić, odrzucić otwarte, zaś zamknięte przełożyć na sito i osuszyć.
Makaron Barilla ugotować al dente.
Na patelni zeszklić cebulkę i czosnek na 4 lyzkach oliwy. Dodać pomidory (bez skórki), dodać cukier, chilli, sól i pieprz. Zblendować całość by zamienić składniki w sos.
Wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Małże podgotowac na kilku lyżkach wody, aż się otworzą (3-5minut).
Zamknięte muszle wyrzucić, a otwarte przełożyć do patelni z sosem i makaronem.
Całość wysypać na talerz i udekorować świeżą kolendrą.
Smacznego!