Zgłoszenie

Bartosz

Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie

Głosy:  1/1 7

Składniki:
1) 200 g makaronu Penne Rigate Barilla
2) 200 g szpinaku
3) 200 g łososia wędzonego
4) 12 suszonych pomidorów
5) ok. 100 g pestek dyni
6) 2 ząbki czosnku
7) 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
8) 200 g śmietany 12 % lub 18 %
9) sok z cytryny
10) sól, pieprz
11) kilka kropli maggi
12) chili
13) oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu.
2. Łososia i suszone pomidory kroimy w paski.
3. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy aż zmięknie. Na koniec dodajemy łososia i pokrojone suszone pomidory i podsmażamy minutę.
4. Na suchej patelni prażymy pestki dyni.
5. W misce łączymy śmietanę, serek, sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem, szczyptą chili i kilkoma kroplami maggi (i ewentualnie solą). Tak przygotowany sos przekładamy na patelnię i mieszamy z łososiem i szpinakiem.
6. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie łączymy go z sosem. Makaron przekładamy na talerze i każdą porcję posypujemy uprażonymi pestkami dyni.