Zgłoszenie

Kaja

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Głosy:  1/1 4

– Ulubiony makaron (np. Tagiatelle lub spaghetti Barilla)
– duża cebula
– 500g kurek
– masło klarowane
– pietruszka
– ser typu parmezan
– śmietana 30%
– sól do płukania kurek
– pomidorki kotajlowe

Cebulę pokroić z uśmiechem, poddusić na maśle.
Kurki delikatnie, z czułością (bo to jedne z pierwszych z sezonie) opłukać (posypać obficie solą i zalać wrzątkiem, odczekać 5min, lekko zamieszać i gotowe), większe pokroić, małe w całości dodać do cebuli. Razem podsmażyć.
Dodać śmietanę i starty na tarce parmezan – zamieszać bez skrępowania.
Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Dodać makaron, wszystko razem podgrzewać chwilę rozkoszując się zapachem.
Dodać sporo pietruszki, doprawić solą, pieprzem.

I gotowe! Można nakładać, zajadać, palce oblizywać, domagać się dokładki, wzdychać z rozkoszy, a przede wszystkim wyjadać z patelni pyszne, słodziutkie pomidorki 🙂