Zgłoszenie
Składniki na dwie porcje:
• 250 g makaronu Bavette Barilla
• 250 g cukinii (użyłam mini cukinii)
• 3 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 250 g średnich krewetek
• 70 ml białego wytrawnego wina
• 50 ml śmietanki kremówki 30%
• 1 opakowanie szafranu (0,12 g)
• 50 ml gorącej wody
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Makaron Bavette gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Szafran zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.
Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy ją białym winem. Dusimy aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodajemy oliwę i cukinię, podsmażamy kilka chwil i dodajemy krewetki oraz odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy ok. 3-4 minut.
Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietankę i wodę z szafranem. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!