Zgłoszenie
Składniki:
30 krewetek bez pancerzy i oczyszczonych z jelita
250 g pomidorów koktajlowych/truskawkowych
5 ząbków czosnku
40 g masła
3-4 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki (lub cały, w zależności od wielkości)
pół cytryny
grubo mielona sól
makaron Barilla Bavette (ok. 250 g)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Na dużej patelni roztopić połowę masła, dodać drobno pokrojony w kostkę czosnek i chwilę
podsmażyć, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie wkładamy wcześniej
oczyszczone krewetki. Podsmażamy je ok 2 minut z jednej strony na średnim ogniu, a
następnie przewracamy na drugą strony i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pokrojone na
pół pomidorki i chwilę smażymy. Roztapiamy resztę masła, dodajemy oliwę, posypujemy
krewetki natką, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do ugotowanego makaronu.