Zgłoszenie
Makaron w sosie śmietanowym to idealny pomysł na gorące dni – przygotowanie zajmuję nie więcej niż 15 minut, a do tego jest pożywne danie, które wykorzystuje sezonowe warzywo jakim jest cukinia.
Składniki: makaron, śmietana do sosów i zup 12% lub 18% ok 400 ml, cukinia średnia, ser parmezan i mozzarella do smaku, przyprawy ziołowe, pieprz, czosnek, cebula.
Najpierw należy zagotować makaron. Do tego dania idealnie nadaje się makaron Barilla typu świderki fusilli. Podczas gdy makaron się gotuje, obieram cebulę (u mnie cebula czerwona) i kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę cebulę z odrobiną soli. Kroję cukinię w półksiężyce (ale nie obieram jej ze skórki) i doprawiam ziołami (najlepiej sprawdzają się zioła prowansalskie lub bazylia, tymianek, oregano). Następnie dodaję drobno pokrojony czosnek i wszystko razem smażę jeszcze przez chwilę. Dolewam śmietanę i podgrzewam aż zacznie bulgotać. Doprawiam pieprzem oraz łyżką tartego sera typu parmezan. Makaron odcedzam i wrzucam na patelnię, potrząsam (w razie potrzeby dodaję wodę). Sos musi dokładnie oblepić makaron. Na koniec posypuję jeszcze startą mozzarellą. Smacznego!