Zgłoszenie
Składniki:
– 250 g chorizo
– 1 puszka białej fasoli
– 1 puszka pomidorów
– 100 ml bulionu
– 1 cebula
– 1 marchew
– 2 ząbki czosnku
– 1 i 1/2 łyżeczki bazylii
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki suszonej chilli
– 1/2 łyżki oleju
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 400 g makaronu Penne Rigate Barilla
– rukola
– parmezan
Pomidory i połowę fasoli, razem z zalewą, zmiksować. Cebulę pokroić w niewielką kostkę, a czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić na cienkie, około 4 centymetrowe paseczki. Chorizo pokroić w plastry i podsmażyć, na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podsmażone chorizo zdjąć z patelni. Na tłuszczu, który został po smażeniu , podsmażyć cebulę. Gdy cebula zmięknie dodać czosnek i marchew. Całość smażyć około 3 minut. Przełożyć do garnka, dodać bulion, zmiksowane pomidory z fasolą, bazylię, wędzoną paprykę i chilli. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
Pozostałą fasolę przepłukać pod wodą i odsączyć. Na patelni rozgrzać olej, wsypać fasolę. Smażyć kilka minut, aż fasola się zarumieni i popęka.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do sosu pomidorowo – fasolowego, wymieszać. Przed podaniem posypać podsmażoną fasolą, rukolą i parmezanem.