Zgłoszenie

Aleksandra

Makaron z chorizo i cukinią

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 3

Składniki:
* makaron Barilla Fusilli
* kiełbasa chorizo (ok. 200 gr)
* nieduża zielona cukinia
* nieduża żółta cukinia
* dwa ząbki czosnku
* oliwa z oliwek
* sól
* kolorowy pieprz
* pomidorki koktajlowe
* świeża bazylia, opcjonalnie natka pietruszki

Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Oliwa nie może być zbyt gorąca, tak aby czosnek się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki
Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie i delikatnie podsmażamy.
Cukinię kroimy w plastry lub kostkę. Dokładny do podsmażonej kiełbasy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do momentu aż cukinia zacznie mięknąc (trzeba pilnować, bo cukinia ma być jędrna) .

Gotujemy makaron Barilla Fusilli według przepisu z opakowania. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i smażymy mieszając razem z pozostałymi składnikami, przez ok 5 minut. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, według uznania.
Makaron wyjmujemy na talerz, dodajemy pokrojone na pól lub w cząstki pomidorki koktajlowe, posypujemy świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego !

Danie to można serwować także na zimno. Dodajemy wtedy zamiast bazylii, posiekany szczypiorek i oliwki.