Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu BARILLA PENNE RIGATE
2 łyżki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
½ -1 ostra czerwona papryczka
½ dużego lub 1 mały brokuł
100 g szynki gotowanej np. włoskiej
200 ml śmietany 18%
50 g parmezanu
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
Parmezan i plasterki chili do dekoracji
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i ostrą papryczkę chili w plasterki. Brokuł podzielić na małe różyczki. Szynkę pokroić w paski lub kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić makaron penne regrate. Gotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiedy makaron się gotuje przygotować sos. Na patelni rozgrzać, smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i papryczkę chili (w zależności od upodobania ostrych smaków dodać całą lub połowę). Podsmażyć wszystko przez jakąś minutę, po czym dodać szynkę i brokuła. Podczas podgrzewania mieszać wszystko przez kilka minut. Na koniec dolać zahartowana śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i parmezanem.
Ugotowany makaron odcedzić, pozostawiając jakieś ½ szklanki płynu. Makaron połączyć z sosem, a jeśli okaże się za gęsty dolać wodę z gotowania. Podawać natychmiast ozdobiony parmezanem i plasterkami chili.
Smacznego :- )