Zgłoszenie

Bartosz

Makaron z boczkiem i grillowanymi warzywami w śmietanowym sosie

Głosy:  1/1 5

Makaron z boczkiem i grillowanymi warzywami w śmietanowym sosie
Składniki:
1) 200 g makaronu spaghetti Barilla
2) 200 g wędzonego boczku
3) 200 g sera żółtego
4) 12 pomidorków koktajlowych
5) mała cukinia
6) cebula
7) 2 ząbki czosnku
8) 200 ml śmietany 30%
9) 2 żółtka
10) sok z cytryny
11) kilka kropli maggi
12) sól, pieprz
13) oregano
14) bazylia
15) oliwa
16) listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, żeby tłuszcz się trochę wytopił, a następnie dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy.
2. Cukinię kroimy w półplasterki, a pomidory przekrajamy na pół. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy oregano, bazylią i pieprzem. Najpierw na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oliwy podsmażamy cukinię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem dodajemy ją do podsmażonego boczku. Następnie podsmażamy pomidorki koktajlowe.
3. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
4. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
5. W misce roztrzepujemy żółtka i dodajemy do nich śmietanę, sok z cytryny oraz starty ser żółty i przyprawy (szczyptę soli, pieprz i kilka kropli maggi) i wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos wlewamy na patelnię z boczkiem i delikatnie podgrzewamy tak, aby żółtka nie ścięły się całkowicie. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
6. Tak przygotowany makaron układamy na talerzach. Na wierzch każdej porcji kładziemy podsmażone pomidorki koktajlowe i listki bazylii do dekoracji.