Zgłoszenie
Przepis na ulubione danie mojego męża 🙂
Zaczynamy od pulpecików i sosu. Do mielonego mięsa drobiowego dodajemy upróżoną na oleju pokrojoną drobno cebulę, pokrojoną drobno natkę pietruszki, jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, następnie szklankę rosołu lub wywaru warzywnego. Gdy zacznie się gotować wrzucamy uformowane małe pulpeciki i gotujemy w rosole.
Gotowe pulpety wyjmujemy z wywaru, do którego następnie dolewamy pół szklanki czerwonego wina, łyżkę miodu, szczyptę curry, natki pietruszki oraz pieprzu. Wywar gotujemy przez 15-20 min i ponownie wrzucamy pulpety pokrojone na mniejsze plastry. Wyłączamy gaz.
Gdy sos trochę ostygnie dolewamy pół szklanki śmietanki 12% i doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron BAVETTE i mieszamy.
Na końcu nakładamy porcję na talerz i posypujemy orzeszkami pinii, kawałkami serka koziego lub krowiego z żurawiną.
Smacznego!