Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Pappardelle Barilla
200 g fileta z kurczaka
500 g dyni
2 cebule
6 pieczarek
300 g żółtego sera
100 g sera pleśniowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany,
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
oliwa z oliwek
2 łyżki smalcu z gęsi
świeże listki bazylii
pieprz czarny
czerwona papryka
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
sól
Przygotowanie:
Dynię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku aż stanie się miękka. Makaron gotujemy al dente wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Na smalcu podsmażamy drobno pokrojone mięso, starte na tarce pieczarki i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy wcześniej
upieczoną dynię, przecier pomidorowy i przyprawy. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy starty na tarce żółty ser, pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Tak powstały sos łączymy z makaronem. Gotowe danie dekorujemy bazylią oraz pieprzem kolorowym.