Zgłoszenie

Mariusz

Makaron w morzu mozzarelli zapieczony w kokilkach

Głosy:  1/1 1

SKŁADNIKI:
makaron Barilla
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
2 marchewki
kilka kawałków suszonych pomidorów
150 g sera mozzarella
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonej bazylii
świeży szczypiorek, pietruszka

Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwilę krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać drobno posiekany czosnek, następnie dodać łyżkę oliwy oraz pokrojone warzywa: marchew, a po kilku minutach duszenia cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na koniec wrzucić pokrojone suszone pomidory.
Smażyć warzywa przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do kokilek.
Przekładać pokrojonymi kawałkami mozzarelli i wstawić do piekarnika na 25 minut. Posypać świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Zapiekanka śródziemnomorska z moim polskim, marchwiowym akcentem. Smacznego!