Zgłoszenie

Anna

Makaron tagliatelle z kurkami i sosem kaparowym

Głosy:  1/1 2

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
500 g makaronu tagliatelle Barilla
500 g kurek
200 g śmietanki 30 %
70 g kaparów z zalewy
mała główka czosnku
5 łyżek masła klarowanego
pęczek koperku
sok z 1 cytryny
łyżeczka soli i pieprzu ziołowego

Zacznij od sosu
Kurki bardzo dobrze przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz je i posiekaj (małe sztuki możesz zostawić w całości). Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj je kilka minut na średniej mocy palnika. Dodaj posiekane kurki oraz sól i pieprz. Po 10 minutach duszenia bez przykrywki, wlej również śmietankę. Dodaj kapary (bez zalewy), posiekany koperek oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

W trakcie przyrządzania sosu ugotuj makaron
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do całej paczki makaronu dodaję do wrzątku pełną łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec.

Odlewając wodę zostaw przynajmniej pół szklanki na potem – przyda się do nadania odpowiedniej konsystencji i finalnego smaku potrawy. Makaron z durszlaka przełóż z powrotem do garnka.

Całość sosu z patelni dodaj do makaronu. Jeśli uznasz, że makaron mógłby być wilgotniejszy dodaj wodę, która została wcześniej odlana.
Podawaj od razu.