Zgłoszenie
1 opakowanie makaronu Barilla spaghetti lub inny ulubiony
2 torebki zielonej herbaty
1 cukinia
2 garści bobu
1/2 kubka świeżej kolendry
1 papryczka chilli
3 łyżki sezamu
Sos z zielonej herbaty:
50 ml zielonej herbaty
1 łyżka miodu
sok z cytryny
cynamon, kardamon, imbir – do smaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
Cukinie kroimy na cieniutkie paski. Bób gotujemy i obieramy ze skórki.
Przygotowujemy sos: herbatę mieszamy z miodem, kardamonem, imbirem, cynamonem, pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Gotujemy ok 3-4 minut.
Cukinie kroimy na cieniutkie paski.
Makaron gotujemy z 2 saszetkami zielonej herbaty. Na ostatnie 2 minuty dodajemy paski z cukinii i gotujemy razem. Makaron musi być al dente.
Chilli kroimy.
Do makaronu z cukinią dodajemy ugotowany bób, posiekaną kolendrę, papryczki chilli i mieszamy wszystko z sosem herbacianym. Przyprawiamy dla smaku. Na wierzch posypujemy odrobiną sezamu.