Zgłoszenie
Makaron Bavette z boczkiem, suszonym pomidorem, czarną oliwką, cukinią, nuta mięty i serem parmigiano reggiano
Składniki:
makaron Barilla Bavette
10 suszonych pomidorów
10 plasterków boczku
10 czarnych oliwek
mała cukinia
kilkanaście listków mięty
sól
pieprz
ser parmigiano reggiano
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
2. Boczek, suszone pomidory, oliwki kroimy w paski, cukinię w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy cukinię, solimy. Co jakiś czas mieszamy, dodajemy pokrojony w plasterki boczek i suszone pomidory. Smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy oliwki i wrzucamy ugotowany wcześniej makaron, oraz listki mięty (kilka zostawiamy do przyozdobienia potrawy). Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy świeżymi listkami mięty i serem parmigiano reggiano. Smacznego 🙂