Zgłoszenie
Składniki (na 4 porcje):
– makaron Barilla tagliatelle
– 1 mały, ugotowany ziemniak
– 35 dag mielonego mięsa wieprzowego
– 1 cebula
– kilka gałązek natki pietruszki
– 1 małe jajko
– 500 ml passaty pomidorowej
– kilka listków bazylii
– odrobina startego parmezanu
– mąka pszenna
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– sól, pieprz do smaku
– łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, rozgniecionego praską ugotowanego ziemniaka, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i wyrabiamy w dużej misce, dodając do smaku sól i pieprz.
2. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w mące i układamy na desce do krojenia. Następnie rozgrzewamy dużą patelnię z olejem rzepakowym i smażymy pulpeciki, aż się zrumienią. Wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejnych kilka minut, aż będą gotowe.
3. Na osobną patelnię wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru, dodajemy posiekaną bazylię i gotujemy około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania przekładamy do sosu pulpeciki. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go wodą (najlepiej z ugotowanego makaronu).
4. Makaron Barilla gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przekładamy go na talerze, polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.
I gotowe 🙂 Smacznego!